Kauniita joulukoristeita soodataikinasta

04.12.2017

Ihanan kevyt soodataikina hurmaa vaaleudellaan. Taikina on mukavan pehmeää muotoiltavaksi ja kuvioita massaan painaa helposti. Valmiit koristeet ovat kauniin valkoisia, mutta halutessasi taikinan värjääminenkin on helppoa. Voit käyttää massantekovaiheessa esimerkiksi elintarvikevärejä ja valmiit koristeet voit maalata vaikka vesiväreillä. Käytä luovuuttasi ja valmista joulun kauneimmat koristeet alla olevan ohjeen avulla!

Soodataikina

2dl maissitärkkelystä

4dl soodaa

2,5dl vettä

Sekoita aineet keskenään kattilassa ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa paksuuntua. Liian kiinteä massa murenee helposti, joten älä anna massan paksuuntua liikaa. Riittää, että seos on puuromaista. Anna massan jäähtyä hetken aikaa kattilassa. 

Siirrä kiinteä taikina kulhoon ja muotoile varovasti palloksi. Taikina on kuumaa, joten varo ettet polta sormiasi! Peittele kulho kostealla paperilla/pyyhkeellä ja anna jäähtyä jääkaapissa hetken aikaa. Taikina on valmis, kun se on jäähtynyt.

Kauli taikina levyksi ja painele mieleisilläsi muoteilla. Voit painella taikinaan erilaisia kuvioita, esimerkiksi pitsiliinoilla tai Iittalan Kastehelmi -astioilla.

Muista painella reiät esimerkiksi pillillä.

Anna valmiiden koristeiden kuivua yön yli huoneenlämmössä tai paista 75 asteessa noin tunti. Uunissa paistettaessa käännä koristeet puolessavälissä paistoa.

Soodataikina on myrkytöntä, joten voit huoletta askarrella myös lasten kanssa. Jos nälkä yllättää, taikinaa voi myös maistaa. Se vaan ei ole kovin maukasta...

Soodataikinasta tehdyt koristeet kestävät kauniina pitkään. Niitä voi käyttää esimerkiksi joulukuusessa ja paketoinnissa.