Päresauna on pihan kaunistus. Mistä saunan tarina alkaa? Miten syntyi Päresauna? Mikä on meidän tarinamme?

Boatsauna ja saunan historia

Boatsauna, eli päresauna on yhdistelmä perinteistä saunaa, perinnerakentamista ja taidokasta käsityöosaamista. Sauna tunnetaan muodossa taikka toisessa kaikilla maailman mantereilla jo kaukaa historiasta. Jo alkuasukkaat rakensivat fyysisen ja henkisen hyvinvointinsa eteen höyryäviä tai hikoiluttavia kylpyjä. Näihin kylpyihin liittyi usein jopa uskonnollisia uskomuksia ja riittejä.

Suomalainen sauna oli alkuaan maasauna, joka siis kaivettiin maahan ja peiteltiin eläinten nahoilla. Nämä saunarakennelmat muistuttivat Amerikan intiaanien hikimajoja.

Kivikaudelle tultaessa saunat nousivat maankuopista maanpinnalle. Maakuoppien jälkeen alettiin rakentamaan savusaunoja. Savusaunaa lämmitettiin suurella kiukaalla, josta savu nousi suoraan saunatilaan.

Myös löylyn heittämisen perinteet ovat pitkät. Kuumalle kiukaalle vettä heitettäessä syntyy vesihöyryä, joka saa lämpötilan tuntumaan kuumemmalta, sillä se lisää ilman kosteutta.

Savupiipulliset saunat tulivat suomalaiseen maisemaan joskus 1700-luvun lopulla. Toisen maailmansodan jälkeen tulivat sitten pienet sähkö- ja kaasulämmitteiset kiukaat, mikä nopeutti saunan lämmityksen.

Saunassa

Saunalla on aina ollut monenlaisia tehtäviä. Niitä on kautta aikojen käytetty niin uskonnollisiin seremonioihin kuin aivan sairauksien parantamiseenkin. Saunoissa on myös synnytetty, sillä siellä oli puhdasta ja lämmintä.

Sauna on ollut myös osa vuoden tärkeimpien juhla- ja merkkipäivien viettoa. Vuodenvaihde, paastonaika, pääsiäinen, juhannus, kekri ja joulu ovat olleet merkittäviä päiviä saunomiselle.

Merkkipäivien saunomiseen liittyi monenlaisia uskomuksia. Saunanhaltijaa kohdeltiin mielellään hyvin, jotta se suhtautuisi saunojiin suopeasti.


Saattoi saunan lämpimäksi,
Kivet löylyn lyötäväksi
Puuhu'illa puhtahilla
Ve'en tuomilla haloilla.
Vei on vettä verhossansa
Kantoi vastat varjossansa
Hauteli haluise vastat, 
Satalatvat lauhutteli

Kalevala, 45. runo

Päresauna ja sen synty

Sauna on ollut siis kautta aikain merkittävä puhdistautumisen ja rentoutumisen paikka. Niin se on edelleen. Päresauna on saanut alkunsa siitä, että kaksi saunomista kovasti rakastavaa ystävystä vilvoittelivat saunan jälkeen ulkona ja antoivat katseensa kiertää tuttua rantaa. Heidän silmänsä osuivat maassa lepäävään kalastajaveneeseen. Vene herätti heissä muistoja ja kaipuun menneisiin merellä vietettyihin päiviin. 

Rakkaudesta mereen ja saunomiseen syntyi ajatus venesaunasta. Päresauna syntyi siis rakkaudesta ja kauniista muistoista. Sekä ripauksesta kaipausta.

Katseet kääntävän Päresaunan sisäänrakennetut lauteet ovat persoonalliset, sillä jokainen laude on käsin kaiverrettu työlleen omistautuneiden mestarien taitavissa käsissä laadukkaasta haapapuusta, joka kasvaa merten rannoilla. 

Saunan, joka todella muistuttaa ylösalaisin käännettyä venettä, ulkoverhous valmistetaan kuusilastuista, kun taas sisäpuolen verhous on haapalastua. Tällaisen saunan rakentamiseen tarvitaan noin 4000 puulastua, eikä niitä tarvitse vaihtaa ainakaan viiteenkymmeneen vuoteen.


Päresauna syntyi siis rakkaudesta ja kauniista muistoista. Sekä ripauksesta kaipausta.


Miksi Saunoa?

Me uskomme saunaan. Aivan kuten ihmiset ympäri maailman ovat kauan uskoneet. Uskomme sen puhdistavaan ja rentouttavaan voimaan. Sauna tuo ihmisiä yhteen, tarjoaa ihanaa yhdessäoloa sekä saa mielen ja kehon levolliseksi.

Ihastuimme itse saunoihin Virossa kulkiessamme ja kävimme tutustumassa saunojen valmistamiseen moneen kertaan. Näin saimme katsella, miten jokainen sauna valmistui uniikkina taitavissa käsissä.

Saunoa on siis suomalainen perheyritys Oulusta, jonka kautta löydät upeat, käsintehdyt päresaunat. Olemme valinneet tuotteiksemme alusta loppuun huolella valmistettuja, suurella sydämellä suunniteltuja saunoja.


Päresaunassa tunnet varmasti menneiden aikojen havinaa. Sen tuoksut ja tunnelma ovat vahva kokemus. Toivottavasti pääset kokemaan sen!


Ihana päresauna kotiisi toimitettuna


Kartoitetaan tarpeesi

- koko

- väri

- valaistus

- toimitus


Rahoitus

Meiltä helppo ja toimiva rahoitusmahdollisuus